alpaca barn mössa

ALPACA

Omvårdnad och tvättråd

Eftersom alpackans ull är naturligt smutsavvisande, behöver plaggen nästintill aldrig tvättas. Vädring brukar räcka. Enstaka fläckar avlägsnas enklast med en fuktig trasa.

För den som ändå vill tvätta går det fint att antingen handtvätta eller tvätta i maskinen på ullprogram. Det är viktigt att temperaturen är max 30 grader och att inte använda vanligt tvättmedel, som förstör lystern i ullen. Använd vanligt schampo eller ulltvättmedel. För den som vill ha mjukmedel fungerar
balsam utmärkt. Plan-torka. Torktumla inte. Undvik att hänga tröjan eftersom den kan dra ut sig då. Alpacka är en slitstark och elastisk fiber som inte tänjs särskilt lätt.

Vid aktiv användning kan plagget efter ett tag förlora formen eftersom maskorna kan ge med sig, exempelvis vid armbågarna. En av alpackaullens fenomenala egenskaper är att det som naturfiber reagerar bra på ånga från strykjärn och återfår sin ursprungsform med dess hjälp. Ånga ditt plagg med ångfunktionen på ditt strykjärn. Ångan kan du ställa in på maxtemperatur och stryktemperaturen ställer du in på ylle. Med ånga och värme kan du lossa alpackafibrernas tag om varandra så att plagget kan tänjas ut eller krympas efter behov.

 

 

barn jeans tvätt råd

DENIM

Omvårdnad och tvättråd

Plagg i denim behöver inte tvättas lika ofta som de flesta av dina andra typer av kläder. Det går bra att vädra dem mellan tvättar för att hålla dem fräscha. Tvätta alltid jeans med andra jeans i liknande färger. Undvik att tvätta dem med andra typer av plagg och färger då de lätt färgar av sig och kan slita på andra typer av ömtåligare material.

Använd alltid tvättmedel för färgade kläder när du tvättar jeans. Undvik tvättmedel med blekmedel i eftersom det gör att jeansen snabbt blir urtvättade. Använd aldrig sköljmedel. Tvätta alltid jeans ut och in.

För att jeansen ska hålla så länge som möjligt bör man tvätta dem i högst 30 grader.

torka aldrig jeansen i torktumlaren! Värme stretchar ut jeansen vilket gör att de tappar sin form och elasticitet. Häng istället upp jeansen och låt dem torka. För att få bort fula rynkor och veck kan du ta hjälp av ett strykjärn på lägsta värme. Vänd jeansen ut och in och stryk ut vecken. Annars kan du bara ha på dig jeansen för rynkorna rätas på så sätt ut av sig själva under dagen.